Belirsizlik(ler) ile baş etme yöntemim

Gönül Aycı, PhD
2 min readDec 9, 2022

--

Yurtdışına taşındığımdan beri yaşadığım çevreyi başka bir gözle inceleme serüvenim başlamış oldu. İçimdeki Gönül artık zamanı geldi diye düşünmüş olsa gerek, farklı kültürlerden kişiler ile iletişime geçtikçe hayat dinamiklerimi de gözden geçirirken buldum kendimi. Hayatımı var olan son versiyonumla kuş bakışı incelediğimde, beni rahatsız eden belirsizliklerin olduğunu farkettim. O andan itibaren de bu belirsizlikleri nasıl azaltırım, bu durumun beni mutsuz ettiğini anlayınca kendimi nasıl telkin ederim gibi konulara dair kendimce çözüm ürettim. İşte bu yazıda bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Her şeyin başı sağlıktan ve bir de var olan gerçekleri kabul etmekten geçiyor. Hoşumuza gitmeyen bir gerçeklikle yüzleşmek ve onu kabul etmek zor ama bir sonraki aşamaya kendimizi taşımak için gerekli olan en önemli nokta diyebilirim. Herkesin gerçekliği kabul etme yöntemi farklı olabilir; kimisi umutlarıyla gelecekte bir yerde kendini hayal eder, kimileri sevdikleriyle konuşarak durumu normalleştirir ve üstesinden gelmek için kendince yollar aramaya başlar… Ben 2. gruptanım. Çok sevdiğim yakın arkadaşlarımla konuyu enine boyuna ele almanın ve enseyi karartmadan bir sonraki adım için seçenekler oluşturmanın bana iyi geldiğini farkettim. Güvenebileceğim ve beni tanıyan sevdiklerimle konuşarak, duygusal tepkiler vermekten ziyade daha objektif bir gözle bakabildiğimi farkettim.

Hoşumuza gitmeyen belirsizlik, baş etmesi kolay veya zor büyüklükte olabilir. Benim bu yıl farkettiğim belirsizlikler, hayatımda başka konularda da hareket alanımı sınırlandırdığı ve strese sebep olduğu için canımı sıkmaya başlamıştı. Durumun farkına vardıktan sonra belirsizlikle baş etme sürecim aşağı yukarı şu şekilde ilerledi:

  1. Kabul etmek. Öncelikle belirsizlikleri teker teker ele aldım. Belirsiz olan durum neydi? Hayatımda etkin olması beklenen süre ne kadardı? Hayatımdaki diğer konuları ne oranda etkiliyordu? Kendime sormuş olduğum bu sorular belirsizliğin hayatımdaki etki alanını çerçevelememe yardımcı oldu.
  2. Aksiyon almak. Var olan hayat düzenimde, hangi aksiyonları aldığımda belirsizliği ortada kaldırabilirim ve kendimi daha güven içinde hissedebilirim sorusunu sormak bir diğer kilit nokta. Bu sorunun cevabı için belki de daha fazla araştırma yaparak bilgi toplamaya ihtiyacımız olabilir. Unutmayın doğru soruları sormak hayatlarımızda yol katedebilmemizi sağlar.
  3. Beklemek. Eğer benim gibi biraz tez canlı biriyseniz, aksiyon aldıktan sonra etkisini gözlemleyene kadar beklemek en zor aşamalardan biri. Bekleme aşaması göreceli olarak uzun da sürebilir. Şunu hatırlamak yardımcı olabiliyor: ben elimden geleni yaptım ve artık benim müdehale edebileceğim bir noktada değil. İşte şimdi odağımı başka yöne çevirme zamanı.
  4. Sonucu değerlendirmek. Doğuracağı sonuçlardan hayatınız etkileneceği için bunu olabildiğince objektif olarak yapabilmek önemli. Sonuç sizi aynı belirsizlik için 2 numaralı adıma yani yeniden aksiyon almaya itebilir. Ya da sonuç artık önünüzdedir ve umarım ki hayatınızdaki belirsizlik katsayısı düşmüştür (olumlu veya olumsuz etkileniyor olsa bile).

Bu yazıyı yazdığım şu günlerde, hayatımdaki belirsizliklerin ikisi azaldı. Belirsiz, yoğun, stresli bir 3.5 ayı geride bırakırken vermiş olduğum mücadele için kendime ve yanımda olan sevdiklerime minnettarım. Hayatımda beni rahatsız eden belirsizlikler bitmiş değil (ki bu mümkün mü o da ayrı bir konu) ancak daha az belirsizlikle yaşama fikri çok rahatlatıcı. Sizlerin hayatlarındaki belirsizlikle baş etme yöntemlerinizi öğrenmek isterim. Sevgiler.

--

--

Gönül Aycı, PhD
Gönül Aycı, PhD

Written by Gönül Aycı, PhD

Write about topics that inspire me on ML and AI. A passionate advocate for women in technology. Pythonista

No responses yet