Gephi ile basit bir proje😊

--

Zaman zaman elde ettiğimiz veriyi görselleştirmek isteriz. Bunu var olan tool’lardan faydalanarak, farklı yapılar kullanarak gerçekleştirebiliriz. Açık kaynak ve ücretsiz olarak ulaşıp, kullanabileceğimiz Gephi bunlardan biri.

Gephi’yi sitesinden direk indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Windows, Mac OS X ve Linux üzerinde çalışabiliyor. Bu yazımda, Gephi’nin sitesinde var olan Quick Start tutorial’ından da faydalanarak Twitter’dan çekmiş olduğum küçük bir datayı (Twitter kullanıcılarının aralarındakı ilişkiyi, o kişiyi takip eden kişi sayısına bağlı olarak node’unu büyüterek görselleştirme) bir graph ile görselleştirmeye çalışacağız.

Kurulumu gerçekleştirdiğimizi varsayıyorum. Bence en önemli aşamalardan biri, tutorial’da ayrıntısına pek girilmeyen istenilen formatta data’yı import edebilmek. Toplam iki adet dosyaya ihtiyacımız var. Bir liste, node’larımızı diğer liste ise edge’lerimizi tanımlayacak. Ben her ikisini de CSV formatında import ettim. Gephi’nin kabul ettiği graph formatları ise; GEXF, GraphML, Pajek NET, GDF, GML, Tulip TLP, CSV ve Compressed ZIP.

Node listemiz

Node listemizde olmazsa olmazımız ID ve Label sütunları. Bunun yanı sıra isterseniz Weight gibi yeni özellikler (sütunlar) ekleyebilirsiniz. Ben node’larımın büyüklüğünü ve rengini bu üçüncü sütunda belirtmiş olduğum ağırlıklara göre oluşturmak istediğim için yukarıda sağdakini kullanacağım.

Edge listemiz

Geldik edge’lerimizi oluşturmaya. Şimdi edge listemizde beklenen Source ve Target şeklinde node’lar arasındaki ilişkiyi belirten Kaynak ve Hedef sütunlarımızı belirtmek. Bunlar kolaylıkla anlayacağınız üzere bir önceki node listemizin ilk sütunundaki ID’lere karşılık gelen kullanıcıları temsil ediyor. Buraya eğer node listemizin ikinci sütunundaki gibi Label ları verirseniz bunu edge ismi olarak algılar ve edge’leri isimlendirir.

import .csv file

Bu iki dosyayı import ettikten sonra her ikisini de aynı workspace’e koymayı unutmayın.

Bu aşamadan sonra sitede var olan Quick Start tutorial’ını takip ettim.

Layout bölümünde Force Atlas uyguladığımda vermiş olduğum input’un davranışına bakarak data’mı kümeledi. Bundan sonra Appearance sekmesinden Nodes → Ranking sekmesine tıklayarak burada vermiş olduğum ağırlığa uygun olarak node boyutunu ayarlamasını ve renklendirmesini istedim.

Node’larımın üzerinde etiketleri görünsün istediğim için yukarıda görmüş olduğunuz ekran görüntüsündeki koyu renkle yazılan T’ ye tıkladım.

Ve son olarak export etmek istediğimizde öncelikle en üstte var olan üç kutucuktan en sağdakine tıklayarak Preview kısmına geçiyoruz. Burada çıktınızda farklı şekilde görünmesini isterseniz solda görmüş olduğunuz Settings kısmında oynalamalar yapıp, bunları Refresh’e basarak değişiklikler yapabilirsiniz. En son Export: SVG/PDF/PNG ’a tıklayarak bu formatlarda çıktınızı alabilirsiniz.

Bu graph birbirini takip eden kullanıcıların ilişkilerini görselleştiriyor. Daha fazla takipçiye sahip olanları daha koyu renk ve büyük şekilde görüyoruz.

Bende yeni kullanmaya başladım ancak sorular olursa birlikte kafa yorabiliriz.

Herkese iyi çalışmalar💪🏼

Not: Ingilizce çevirisi için tıklayın.

--

--